Duben 2010

Teta slaví 60. narozeniny

30. dubna 2010 v 19:21 | Paula |  Veršíky
     Čas ten spěchá, 
rozkrajuje dort
čas ten letí,
už jsou velké Vaše děti ...
Už ty Vaše dvě devčata
poskytla Vám vnoučata:
a zase děvčátka - 3 poupátka.
A jak s tím souvisí ta Tvá
         "šedesátka"?
Čím jsi starší, tím jsi vlastně bohatší -
o zkušenosti, prožitky i lásku
takže se směle těš na 70-tku.
Dopředu se těš a dívej
dozadu se neohlížej!

Krásné narozeniny a pevné zdraví Ti přejí:

Výtvory z normální trouby - sladké - Jahodové řezy

15. dubna 2010 v 12:07 | Paula |  Výtvory z normální trouby

Jahodové řezy


- upečeme klasický piškot na plech, jak kdo ho má rád /já peču: ze 7 bílků ušlehám mixerem sníh, za stálého šlehání přidám 21 dkg moučkového cukru, a zašlehám i 7 žloutků, poté pomalu vmíchám 21 dkg polohrubé mouky/

- po vychladnutí piškotu placku natřeme jahodovým džemem

- na to navrstvíme krém z čerstvých nebo zmražených jahod ochucených vanilkovým cukrem a ještě doslazených krystalovým cukrem - do puštěné šťávy z jahod vmícháme Želatinový ztužovač za studena od Dr. Oetkera a jeden jahodový jogurt nebo jahodovou tvarohovou Acitivi - za 2 hodiny v lednici vše ztuhne /já netroškařila a krém jsem vytvořila z 1 kg jahod a na toto množství je třeba 5 velkých lžic krystalového cukru a 2 želatinové ztužovače/

- další vrsva /kterou natřeme až po ztuhnutí/, je ze 2 pomazánkových másel a jedné ušlehané smetany ke šlehání /šlehačky/

- před podáváním na každou porci nastříkáme kopeček šlehačky ve spray a můžeme dozdobit rozkrojenou čerstvou jahodou nebo posypat strouhanou čokoládou, tekutým grankem apod.


Jahodový řez

Výtvory z normální trouby - slané - Buřty na pivě

15. dubna 2010 v 12:07 | Paula |  Výtvory z normální trouby

Buřty na pivě - rychlé chutné pikantní občerstvení


- nejraději máme z Flopu Slámovy špekáčky /já jich naskládám do oválného pekáčku-kastrolu 16 ks/ - nejprve je oloupeme a podélně trochu nařízneme, aby vznikla kapsa

- do každé kapsy stříkneme trošku plnotučné horčice a vložíme plátek cibule

- buřty přímo napěchujeme jeden vedle sebe

- poté je překryjeme Toskánskou omáčkou classic - výrobce Adriana /dříve jsem používala Pálavu od Otmy, ale v obchodě mi řekli, že je přestaly již vyrábět/ - jde o to, aby to byla šťavnatá směs rajčat a hlavně paprik, popř. cibule a Pálava obsahovala ještě sojové boby, které byly moc chutné/

- to celé ještě překryjeme konzervovanými fazolemi - já použila bílé v tomatové omáčce a už jsem nemusela přidávat kečup

- v této fázi dáme zapéct do trouby - asi po půl hodně zaprášíme hladkou moukou /aby se utvořil hustější sos/ a celé zalijeme /zapěníme/ pivem - asi jednou skleničkou /někdo má rád hořké tmavé, já dávám světlé/, podle toho, kolik štávy po vypečení zůstalo a kolik jí chceme ještě získat /celé to nádherně zpění/ a opět vrátíme zpátky do trouby dodělat.

- podáváme s chlebem


Buřty na pivě

Se zpožděním k Velikoncům - svátkům jara

15. dubna 2010 v 12:07 | Paula |  Jak jde čas ...

Velikonoce - svátky jara


... a přece se nám ještě snažil ukázat sníh! Ještě, že na Velikonoční pondělí 5. dubna to alespoň koledníkům vyšlo a počasí se jaktakž ustálilo ... Podobně tomu bylo i o velikonočních svátcích v roce 2008.

Velikonoce 2008
25. 3. 2008